joi, 13 ianuarie 2022

“Căsuța din pădure”


Dragii mei, astăzi vă propun să realizați  planșa “Căsuța din pădure” 




Pentru a o putea realiza aveți nevoie de următoarele materiale:

-imaginea cu căsuța imprimată (o găsiți la finalul postării)

-carioci sau creioane colorate 

-vată 

-lipici

Și puțină magie!!!

Pașii pentru a realiza planșă “Căsuța din pădure”

Pasul 1: Luați imagine cu căsuța și vă apucați sa o colorați după bunul plac, cu creioane sau carioci. 

Pasul 2: După ce terminați de colorat, luați lipiciul și vata făcută biluțe potrivite și va apucați să o lipiți, pe acoperiș și pe unde credeți voi că ar putea da o tentă de zăpada. 

Felicitări pentru planșa realizată!!❤️




luni, 10 ianuarie 2022

Legenda lui Moș Crăciun

 


La marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta.

Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din oraș sa-si vândă jucăriile. Oameni din acel oraș nu erau prea bogați. Meșterul le vindea jucăriile pe mai nimic.Dar asta nu-i scădea cu nimic bucuria de a face jucării de care copiii sa se bucure, după datina, in dimineața de Crăciun. Pana intra-un an in care…

Meșterul vânduse toate jucările si se întorcea spre casa. La marginea orașului s-a oprit sa privească o fereastra. Știa ca acolo locuiește o familie săraca si se întreba ce jucării or fi primit copii din aceasta casa.

Trei copii visau cu voce tare:

Daca am avea un soldățel de plumb, numai unul, ne-am juca împreuna si nu ne-am certa nici o data pentru el. Bătrânul știa ca nu mai avea nici o jucărie si tare ar vrea sa le dăruiască măcar una. Dar ce minune! Tocmai un soldățel de plumb răsărise, nu se știe de unde, in fundul sacului. Si, astfel, dorința celor trei frați sârmani s-a îndeplinit.


In drum spre casa, bătrânul gândea: „As vrea sa fac atât de multe jucării, încât sa dăruiesc cate una fiecărui copil din lume dar mai ales celor sârmani, cărora n-are cine sa le cumpere”. Si acum mergând așa, pe gânduri, văzu in zăpadă un pui de căprioara care-l privea cu ochi triști.

-Sârmana făptura, ce te doare?

Se pare ca puiul de căprioara se rânise la un picior. Cum a știut si cu ce a avut la îndemâna, bătrânul i-a legat rana si la ajutat sa se ridice.Atunci făptura aceea gingașa i-a vorbit cu glas limpede ca si de copil:

-Acum vad ca ai o inima buna. Dorința ti se va îndeplini!

Ca din pământ a apărut o sanie fermecata purtata in zbor de niște reni minunați.

Si bătrânul s-a înălțat cu ei si slava cerului înstelat, spre o lume de basme. Chiar si hainele lui sărăcăcioase se preschimbaseră in niște haine neobișnuite de culoare roșie.

N-ar fi putut spune cat si pe unde l-a purtat sania fermecata. Intra-un târziu, a smintit cum coboară lin intra-un ținut înzăpezit, unde li aștepta o căsuța cu ferește luminate. O mulțime de pitici ca si cei din povesti l-au întâmpinat bucuroși.

Piticii erau haini si îndemânatici, gata sa se apuce de treaba. Materialele se găseau din belșug, caci, nu se știe cum, se înmulțeau mereu si nu se terminau niciodată. Iar bătrânul meșter priceput ii îndruma pe pitici si împreuna făceau jucării, mereu mai multe si mai frumoase. Pentru fiecare copil din lume, jucăria pe care si-o dorește.


 

Sursă: https://ziarulunirea.ro/povestea-sau-legenda-lui-mos-craciun-300952/

vineri, 7 ianuarie 2022

Rovaniemi „Sediul lui Moş Crăciun"/„Orașul Crăciunului”

 

Rovaniemi este un oraș în Laponia Finlandeză şi cel mai nordic punct în Finlanda unde poţi ajunge cu trenul. Este un oraş fascinant, mai ales că are şi renumele de "sediul lui Moş Crăciun" şi oraşul Crăciunului. Este capitala provinciala a Laponiei, şi a judeţului Rovaniemi. Rovaniemi este situat foarte aproape de Cercul arctic, între dealurile Ounasvaara și Korkalovaara. Este așezat la confluența râurilor Ounasjoki și Kemijoki.


Localitatea are un climat subpolar, unde temperatura medie este de: + 0,2 °C. Precipitaţiile sunt în număr de 535 mm/an. Zăpada poate exista doar 183 de zile pe an, dupa statisticile finlandeze. Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată este de: - 45.3°C, iar cea mai mare temperatură înregistrată vreodată este de: + 30.6°C. Soarele poate fi văzut noaptea din 6 iunie până în 7 iulie


Cladirile moderne sunt imprejmuite de o regiune naturala și superbă de salbaticie arctică. Este și un centru universitar, cu câteva muzee și regiune unde puteți face excursii sau puteți schia. Orasul a fost complet distrus în al doilea război mondial, fiind reconstruit integral. Cei care doresc pot vizita Ranua, unde vor gasi o grădină zoologica sau Parcul lui Moș Crăciun, unde il vor intalni chiar pe Moș Crăciun. 



Cum reciclăm plasticul?

 



Ce este fluturele și cum se naște el?

 Ø  


Ca și toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viață neobișnuit, cu un stadiu larvar de omidă, un stadiu inactiv de pupă și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă familiară de adult cu aripi colorate. 

               〰       Larvele se hrănesc cu vegetație sau cu alte insecte, în funcție de specie, în timp ce insecta adultă, sub formă de fluture, consumă nectarul florilor, fiind pentru unele specii de plante principalul factor de polenizare.

                   Au talia cuprinsă între 1 mm si 10 cm lungime, iar anvergura aripilor poate ajunge la 30 cm.

                  Un fluture este o insectă din ordinul Lepidoptera.

 

Multe specii de fluturi prezintă mimetism, asigurîndu-și astfel protecția: coloritul si forma corpului copiază fidel o specie de plantă, o frunză, un cap de șarpe, al unei bufnițe etc. Carapacea crisalidei se crapă şi fluturele îşi întinde picioarele şi antenele afară din carapace. În timp ce omida mănîncă şi creşte, pielea ei tare se întinde atît de mult, încît la un moment dat crapă.

Fluturii adulți își depun ouăle imediat ce își face apariția un anotimp cald, de obicei primăvara. La început, crisalida este moale la exterior, dar curînd se transformă într-o carapace tare, numită cochilie. În interiorul crisalidei are loc o activitate intensă, pe parcurs ce corpul omizii se transformă în fluture. De îndată ce picioarele sunt suficient de puternice, fluturele se tîrăşte afară din carapace.

Omida caută o ramură potrivită şi se prinde de ea cu un fel de centură de siguranţă din fire de mătase. Ordinul lor se numără printre cele mai vechi forme de viață de pe pămînt, apariția lor fiind stabilită în cretacic, acum 65 de milioane de ani. Apoi începe să-şi facă loc de ieşire mestecînd o parte din ou.



 Deși se crede că fluturii trăiesc puțin, ca exemplare, originea lor este extrem de veche. Acum omida iese din vechea piele purtînd o piele nou-nouţă. Următorul stadiu în care intră omida este stadiul de crisalidă (sau: pupă, nimfă). După ce eclozează, omizii îi este foame, şi deseori primul lucru pe care îl mănîncă este chiar coaja oului. Femela caută plante pe care să-şi depună ouăle. Omida se dezvoltă în ou în aproximativ o săptămînă. Unele specii se folosesc de substanțe toxice pentru a înlătura posibilii prădători. Cel de-al doilea stadiu de dezvoltare a fluturelui este larva. Cînd pielea veche cade, apare crisalida.

 Deocamdată corpul lui este moale şi zbîrcit, dar toate organele sunt complet dezvoltate. Soarele îi usucă aripile, şi fluturele le întinde pentru prima dată. Apoi, puțin cîte puțin, dispar. Sunt însă specii care nu țin cont de reguli.


Plasticul este peste tot!!! (descarcă și colorează imaginea)

  Plasticul e peste tot – pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră ...